Je crypto’s op een cryptobeurs zijn niet van jou.

door | 29 juni 2023

Crypto’s die je bewaart op een cryptobeurs zijn niet van jou. Hoe zit dat?

In deze blog ontdek je waarom je beter niet je crypto op een cryptobeurs kunt bewaren en hoe je jouw crypto veilig en in eigen beheer kunt houden.

Cryptobeurzen zijn toch de enige optie?
Het bewaren van je crypto op een cryptobeurs wordt je heel makkelijk gemaakt. Waarschijnlijk weet je ook niet beter dan dat je alleen op een cryptobeurs crypto kunt kopen, verkopen en bewaren.

Cryptobeurzen promoten actief hun platforms en je wordt overspoeld met adviezen van FinFluencers op YouTube. Dit komt doordat FinFluencers geld verdienen aan jouw transacties wanneer je een account op een cryptobeurs aanmaakt via de linkjes die ze delen.

Maar waarom hoor je zo weinig over hardware wallets? Simpelweg omdat ze er geen geld mee verdienen.

Het is interessant om op te merken dat wanneer er weer iets misgaat met een cryptobeurs, je dezelfde FinFluencers vaak de uitspraak hoort zeggen: “Not your keys, not your coins.” Maar weet je wel wat ze daarmee bedoelen?

Not your key’s, not your coins.
Private key’s zijn digitale sleutels waarmee je jouw crypto beheert. Een private key is een unieke reeks van willekeurige cijfers en letters, die fungeert als een soort geheime code die alleen jij kent.

Wanneer je crypto op een cryptobeurs bewaart, geef je de cryptobeurs de verantwoordelijkheid om jouw private keys te beheren. Dit betekent dat de cryptobeurs de volledige controle heeft over jouw crypto’s.

De risico’s van cryptobeurzen.

  • Je bent afhankelijk van de betrouwbaarheid van de cryptobeurs.
  • Je bent afhankelijk van de beveiliging van een cryptobeurs.
  • Je kunt niet meer bij je crypto’s als een cryptobeurs failliet gaat.
  • De overheid kan de toegang tot jouw crypto’s laten blokkeren.

Cryptobeurzen zijn wat dat betreft vergelijkbaar met een bank. Het is gebaseerd op vertrouwen en ondertussen heb je geen idee wat ze met jouw crypto achter de schermen doen.

In sommige gevallen gebruikt een cryptobeurs jouw geld of crypto voor interne handelsactiviteiten of investeringen, of leent het uit aan derden. Als er vervolgens wat mis gaat, kan een cryptobeurs failliet gaan en raak jij alles kwijt.

In Nederland beweren de Nederlandse cryptobeurzen dat je investeringen tot € 100.000 verzekerd zijn net zoals bij een bank, maar als je even vooruit kijkt met de mogelijkheid dat het hele financiële systeem als een kaartenhuis in elkaar dreigt te vallen… dan is het dus niet zo verstandig om hierop blind te vertrouwen.

Tot slot… Met het sociaal kredietsysteem in het vooruitzicht wil je ervoor zorgen dat je jouw financiële vrijheid nog zo veel mogelijk in eigen handen kunt houden. Want wist je dat de overheid een cryptobeurs kan opdragen om jouw crypto account te bevriezen, zodat je niet meer bij jouw crypto’s kunt?

Hoe bewaar je dan je crypto’s veilig en in eigen beheer?
Met een hardware wallet behoud je de controle over de private keys van jouw crypto’s.

Een hardware wallet is een fysiek apparaat en is speciaal ontworpen om je private keys veilig offline op te slaan. Je kunt het vergelijken als een 2-staps verificatie tool. Hiermee kun je transacties bevestigen zonder je private keys bloot te stellen aan het internet, waardoor je beter beschermd bent tegen hacks en malware.

Met een hardware wallet kun je ook crypto’s kopen, verkopen en omwisselen. Het is aan te raden om gebruik te maken van twee verschillende hardware wallets, omdat je dan meer mogelijkheden hebt en beter je risico’s kunt spreiden.

Waar dien je op te letten bij een hardware wallet?

  • Waar zit het hoofdkantoor van het bedrijf achter de hardware wallet? Dit is belangrijk i.v.m. reguleringen.
  • Hoe kan ik de hardware wallet gebruiken? Op desktop / tablet / mobiel?
  • Hoe werkt de verbinding met de hardware wallet? Met WiFi / Bluetooth / QR codes?
  • Wat is de opslagcapaciteit van de hardware wallet? Kleine goedkopere hardware wallets zitten snel vol en beperkt je tot het houden van enkele crypto’s.
  • Welke crypto’s worden op de hardware wallet ondersteund en wat kan ik ermee doen? (kopen, verkopen, omwisselen of alleen bewaren).
  • Welke crypto’s kan ik ermee staken, zodat ik rentes kan verdienen over mijn crypto’s?

Na mijn eigen uitvoerige onderzoek kwam ik uit bij de Ledger Nano X en de Ellipal Titan.

Hardware wallet Ledger Nano X hardware wallet ellipal titan

Waar wacht je nog op? Neem de controle over jouw crypto’s in eigen handen!

Wil je werken aan je financiële onafhankelijkheid? Check dan eens het Financieel plan.

Lees ook

Bescherm je online persoonsgegevens.

Bescherm je online persoonsgegevens.

Wist je dat grote techbedrijven zoals Facebook, Google en Microsoft derde partijen toestaan om jouw online persoonsgegevens, zoals chats, e-mails, afbeeldingen en video's in te kijken? Het wordt tijd dat we ons bewust worden van de gevolgen hiervan en actie...

Vergroot je helder bewustzijn met zuiver water.

Vergroot je helder bewustzijn met zuiver water.

Zuiver water verbetert je helder bewustzijn, maar helaas is het drinkwater in Nederland er slecht aan toe. Ik had al gehoord dat het Nederlandse drinkwater niet zo schoon is als we denken, maar toen ik ontdekte hoe slecht het er werkelijk mee gesteld is, was ik echt...

Hey!

Er liggen nog items in je winkelwagen. Komt het even niet uit? Vul dan hieronder je email in. Dan kun je op een later moment je bestelling afronden. Super handig toch!