Ik heb er jarenlang niet bij stilgestaan wat een bank eigenlijk doet met mijn spaargeld. Ik dacht dat ik altijd mijn spaargeld kan opnemen wanneer ik wil. Het is tenslotte van mij. Maar wist je dat een bank slechts 1% van al het spaargeld van hun klanten daadwerkelijk in bewaring hoeft te houden? Dit staat bekend als reserveverplichting. (Bron: https://www.ecb.europa.eu/ecb/educational/explainers/tell-me/html/minimum_reserve_req.nl.html)
Een bank is verplicht om die 1% bij de Nederlandsche Bank te bewaren. Hiervoor dient een bank aan de Nederlandsche Bank te betalen, waardoor er een negatieve rente ontstaat die aan jou als klant wordt doorbelast. Maar vervolgens verdient een bank wel lekker over die andere 99% van het spaargeld van haar klanten.
Wat doen banken met jouw geld?
Wat doet een bank dan met die andere 99%? Dat lenen ze uit op verschillende manieren. Dat wordt gedaan in de vorm van hypotheken, consumenten- en bedrijfsleningen. Dat betekent bijvoorbeeld dat iemand een huis of auto kan kopen met jouw spaargeld. En ondernemers en bedrijven investeringen kunnen doen in hun bedrijf. Banken verdienen over die leningen door middel van rentes, maar daar zie jij dus helemaal niks van terug. (Bron: https://bieb.knab.nl/sparen-investeren/wat-doen-banken-met-jouw-spaargeld)
Daarnaast worden er staatsobligaties uitgegeven aan de Overheid. Een bank leent dus jouw geld uit aan de Overheid, zodat de overheid investeringen kan doen. Vervolgens ontvangt een bank daar weer rente over. Ik heb me dus altijd afgevraagd waar al dat geld vandaan kwam als er weer eens in het nieuws was dat de Overheid weer een X miljoen of X miljard bedrag ergens voor heeft vrijgemaakt. Dat komt dus gewoon bij de bank vandaan die jouw spaargeld uitleent.
Banken verdienen dus miljarden over ons geld. Waar we ontzettend hard voor werken. Maar daar zien we helemaal niks van terug. (Bron: https://www.nu.nl/economie/6183217/abn-amro-rabobank-en-ing-boeken-weer-miljardenwinsten.html)
Sparen voelt veilig, maar is dat eigenlijk helemaal niet. Want wat gebeurt er als mensen hun hypotheken niet meer kunnen betalen? Of als mensen en bedrijven hun leningen niet meer kunnen betalen? Dat kan ervoor zorgen dat een bank liquiditeitsproblemen krijgt en niet meer aan haar eigen verplichtingen kan voldoen. Wanneer klanten die signalen oppikken, kunnen mensen massaal hun geld gaan opnemen. Alleen degene die er op tijd bij zijn, hebben mazzel. Want een bank heeft maar slechts 1% van al het spaargeld daadwerkelijk tot haar beschikking. Er wordt je als klant bij een bank de garantie gegeven dat je geld tot maximaal € 100.000 verzekerd is mocht een bank failliet gaan. Maar dat is toch eigenlijk bizar als je kijkt hoeveel geld er wordt verdiend over jouw geld.
Wat doe ik tegenwoordig anders? Ik ben gestopt met sparen, want het levert mij helemaal niks op. Zolang mijn geld op mijn uitgavenrekening staat, mag een bank er niks mee doen. Dat betekent dat mijn geld dus “veiliger” staat op een uitgavenrekening dan op een spaarrekening. Ik heb mij daarom verdiept in andere mogelijkheden om mijn geld veilig te stellen en op een slimme manier geld te verdienen. Dat doe ik door te investeren in onder andere crypto’s, nft’s en goud. Ik ben namelijk tot de ontdekking gekomen dat investeren mij op de lange termijn meer oplevert dan sparen.
Ik kies bewust voor crypto’s, nft’s en goud, omdat ik dit volledig in eigen beheer kan bewaren. Dus geen enkele bank die dan nog iets met mijn geld kan doen. Daarnaast heb ik de mogelijkheid om veel aantrekkelijkere rentes te verdienen. Dus mijn geld wordt niet alleen met de tijd meer waard. Ondertussen verdien ik er ook aantrekkelijke rentes over.
Wil je ook leren hoe je kunt investeren in crypto’s, nft’s en goud? Ik kan je stap voor stap op weg helpen. Kijk voor meer informatie op de pagina Investeren in crypto’s, nft’s en goud.