Das pech… al jouw spaargeld weg!

door | 19 juni 2023

Wist je dat een bank slechts 1% van al het spaargeld van hun klanten daadwerkelijk in bewaring hoeft te houden bij de Nederlandsche Bank (DNB)? Dit staat bekend als reserveverplichting (bron: ECB).

In 2023 hebben Nederlanders zo’n 435 miljard euro aan spaargeld op bankrekeningen staan (bron: DNB). Dat betekent dat er dus slechts 4,35 miljard euro aan spaargeld direct beschikbaar is.

Wat doen banken met de andere 99% van jouw geld?

De overige 99% van jouw spaargeld wordt op verschillende manieren uitgeleend. Dat wordt gedaan in de vorm van hypotheken, consumenten- en bedrijfsleningen. Dat betekent bijvoorbeeld dat iemand een huis of auto kan kopen met jouw spaargeld. En ondernemers en bedrijven kunnen investeren in hun bedrijf. Daarnaast worden er staatsobligaties uitgegeven aan de overheid. Een bank leent dus jouw geld uit aan de overheid, zodat de overheid investeringen kan doen (bron: Knab).

Wat als meerdere banken tegelijk failliet gaan, omdat leningen niet worden terugbetaald door renteverhogingen?

De meeste banken vallen onder het depositogarantiestelsel van de DNB. De maximale vergoeding per rekeninghouder is € 100.000. Maar kan de DNB dit wel waarmaken wanneer meerdere banken tegelijk failliet dreigen te gaan?

Het antwoord daarop is NEE. De reserves van de DNB zijn veel te laag.

De DNB heeft eigen beleggingen met een totale waarde van 8,5 miljard euro (bron: DNB) en een goudreserve van 26,7 miljard euro (bron: DNB). De DNB maakt naar verwachting in 2023 een verlies van 3 miljard euro en verwacht dat de verliezen aanhouden tot 2028 (bron: RTLNieuws).

Eerste signalen nieuwe bankencrisis

  • Steeds meer mensen in Nederland raken financieel in de problemen (bron: RTLNieuws).
  • De huizenprijzen dalen en er worden minder huizen verkocht (bron: RTLNieuws). 
  • Er is een risico op een bankencrisis vergelijkbaar met die van 2018 (bron: NOS).

Het IMF verwacht dat de inflatie pas op zijn vroegst in 2025 onder controle is. Tot die tijd zal de rente door centrale banken zoals de Nederlandsche Bank hoog worden gehouden. Met als consequentie dat steeds meer mensen in de financiële problemen raken en daardoor ook banken.

Hoe kun je jouw (spaar)geld veilig stellen?

Wanneer steeds meer mensen de signalen oppikken dat er een nieuwe bankencrisis dreigt, ontstaat er een massale bankrun. Op dat moment ben je eigenlijk al te laat. Je kunt per dag maar maximaal € 500 aan cash geld opnemen. Dus daar kom je niet ver zo mee.

Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende cash in huis hebt om 1-3 maanden je basisbenodigdheden te kunnen betalen.

Wil je meer leren over hoe je jouw geld veilig kunt stellen en kunt bouwen aan je financiële onafhankelijkheid? Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

Lees ook

Je crypto’s op een cryptobeurs zijn niet van jou.

Je crypto’s op een cryptobeurs zijn niet van jou.

Crypto’s die je bewaart op een cryptobeurs zijn niet van jou. Hoe zit dat? In deze blog ontdek je waarom je beter niet je crypto op een cryptobeurs kunt bewaren en hoe je jouw crypto veilig en in eigen beheer kunt houden. Cryptobeurzen zijn toch de enige optie? Het...

Bescherm je online persoonsgegevens.

Bescherm je online persoonsgegevens.

Wist je dat grote techbedrijven zoals Facebook, Google en Microsoft derde partijen toestaan om jouw online persoonsgegevens, zoals chats, e-mails, afbeeldingen en video's in te kijken? Het wordt tijd dat we ons bewust worden van de gevolgen hiervan en actie...

Hey!

Er liggen nog items in je winkelwagen. Komt het even niet uit? Vul dan hieronder je email in. Dan kun je op een later moment je bestelling afronden. Super handig toch!