1 op de 3 Nederlanders niet voorbereid op noodsituaties.

door | 23 juni 2023

In een wereld waarin we steeds afhankelijker zijn geworden van moderne gemakken zoals water, elektriciteit en gas, is het verbazingwekkend om te ontdekken dat 1 op de 3 Nederlanders niet goed zijn voorbereid op noodsituaties. Ze kunnen zichzelf nog geen 48 uur kan redden zonder deze essentiële voorzieningen (bron: Hart van Nederland).

Dit verontrustende feit, onthuld in een onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), bracht mij tot een moment van bewustwording.

Wat zou er gebeuren als zich een horrorscenario zou voordoen en ik niet zou weten hoe ik mezelf en mijn dierbaren zou moeten beschermen?

Een basisvaardigheid die ontbreekt.
Ik voelde eerder niet de noodzaak om me zorgen te maken over noodsituaties. Mijn dagelijks leven is al geruime tijd stabiel en veilig, en ik ben gewend geraakt aan het comfort en de betrouwbaarheid van moderne voorzieningen. Maar wanneer ik stil sta bij de mogelijke chaos die kan ontstaan als deze voorzieningen plotseling wegvallen, is het duidelijk dat zelfredzaamheid een vaardigheid is die ik niet langer kan negeren.

Ik was gewoon niet voorbereid op noodsituaties.

De gevolgen van niet voorbereid zijn.
In tijden van crisis kunnen mensen overweldigd raken door angst en paniek. Een gebrek aan essentiële bronnen kan leiden tot extreme situaties waarin mensen tot het uiterste gaan om te overleven. Deze drastische reacties kunnen gevaarlijke omstandigheden creëren, zowel voor mezelf als voor mijn dierbaren. Om dit te voorkomen en een samenleving te creëren die in staat is om hulp te bieden aan degenen die het nodig hebben, is het daarom van cruciaal belang dat zo veel mogelijk mensen zich voorbereiden op mogelijke noodsituaties.

Het Back-up plan om samen voorbereid te zijn.
Het besef van het belang van zelfredzaamheid bracht me ertoe het Back-up plan te ontwikkelen. Met dit plan wil ik een zo groot mogelijke groep mensen helpen om zich voor te bereiden op verschillende scenario’s waar experts al geruime tijd voor waarschuwen. Het doel is om samen een solide basis van zelfredzaamheid te creëren, zodat we in staat zijn om elkaar te ondersteunen in tijden van crisis.

Het Back-up plan is ontworpen om je bewust te maken van de noodzaak van zelfredzaamheid en op welke realistische scenario’s je dient voor te bereiden. Daarnaast deel ik praktische checklists, zodat je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op mogelijke noodsituaties.

Wil je het ook goed geregeld hebben, zodat jij en jouw dierbaren veilig zijn tijdens onzekere tijden?

Klik hier voor meer info over het Back-up plan.

Lees ook

Je crypto’s op een cryptobeurs zijn niet van jou.

Je crypto’s op een cryptobeurs zijn niet van jou.

Crypto’s die je bewaart op een cryptobeurs zijn niet van jou. Hoe zit dat? In deze blog ontdek je waarom je beter niet je crypto op een cryptobeurs kunt bewaren en hoe je jouw crypto veilig en in eigen beheer kunt houden. Cryptobeurzen zijn toch de enige optie? Het...

Bescherm je online persoonsgegevens.

Bescherm je online persoonsgegevens.

Wist je dat grote techbedrijven zoals Facebook, Google en Microsoft derde partijen toestaan om jouw online persoonsgegevens, zoals chats, e-mails, afbeeldingen en video's in te kijken? Het wordt tijd dat we ons bewust worden van de gevolgen hiervan en actie...

Hey!

Er liggen nog items in je winkelwagen. Komt het even niet uit? Vul dan hieronder je email in. Dan kun je op een later moment je bestelling afronden. Super handig toch!